Kedves Látogató, szeretettel köszöntöm községünk honlapján!
A 2600 főt számláló Káloz Fejér megye déli részén, a Sárvíz mentén fekszik, Székesfehérvártól 30, az M7-es autópályától 20 km-re. Megközelítése a 63. számú főútról Sárkeresztúr településtől nyugati irányban, valamint az M7-esről letérve a Szabadbattyántól Örspuszta felé tartó úton lehetséges. A Káloz-Dég összekötő útnak köszönhetően a Balatoni térség is könnyebben elérhető.


Frissítési információk
Ön mit kérdezne...?
Társalgó és lelki szoba
Falunap 2012
Káloz SE hírei

Felhőkép
Polgármesteri hivatal
Önkormányzat
Rendeletek
Pénzügyi- és Településfejlesztési Bizottság
Oktatási-, Kultutális- és Sport Bizottság
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Járási hivatal
Letölthető űrlapok
Testületi ülések
Szemétszállítás
Kultúra
Menetrendek
Választások
Közérdekű adatok


Helyi pályázatokÁltalános hírek Helyi hírek Gazdasági hírek Önkormányzati hírek
EU-információk Pályázatok Felhívások Eseménynaptár Helyi újság
KÁLOZI IDEGENFORGALOM - Szerző: Egri Szabolcs

Tisztelt Olvasók! Az alábbi írás témája és tartalma pusztán olvasási élvezeteket szolgál. Az alább említett – esetlegesen – negatív jelzők és kritikák nem a valóságon alapulnak, azok a fantázia és a humor szülöttei. Amennyiben valaki az írást mégis sértőnek találná, attól ezúton is szeretne a szerző elnézést kérni.

KÁLOZI IDEGENFORGALOM
 

Tisztelt Olvasók! Az alábbi írás témája és tartalma pusztán olvasási élvezeteket szolgál. Az alább említett – esetlegesen – negatív jelzők és kritikák nem a valóságon alapulnak, azok a fantázia és a humor szülöttei. Amennyiben valaki az írást mégis sértőnek találná, attól ezúton is szeretne a szerző elnézést kérni.

 

Tisztelt Külügyminisztérium!

Szeretném felhívni szíves figyelmnüket, hogy honfitársainknak nem szükséges drága, biztonságos repülőjáratokon távoli helyszíneket felkeresniük egy kis adrenalin szint emelés eléréséhez. Melegen ajánlom a méltán hírhedt Káloz falu meglátogatását, melynek már megközelítése is több veszélyt rejt magában. Budapest felől az M7-es autópályán kell ezernyi veszély (IFA, Trabant, gyalogosok stb.) közepette elmenni egészen a 70. kilométerkőig, ahol Tác felé letérve (itt már ajánlatos az ablakokat felhúzni, valamint az ajtókat belülről bezárni) mintegy 18 km múlva beérkezhet a kedves látogató Kálozra. Beérkezhet, de nem biztos, hogy be is érkezik. Útközben részeg pásztorától megvadult vérengző tehéncsordák trappolhatnak át az autón, vagy önmagukról megfeledkezett, kaszával a hátukon közlekedő kerékpárosok tehetnek meglepő manővereket 10 méterre a közeledő jármű előtt. Találkozhatunk még néhány kóbor, tengelyig érő gödörrel, nyári heves zivatarokat követően fütyülve zuhanó combvastagságú faágakkal, jancsiszögeket szóró cigánygyerekekkel, melyek negatív színezetű kritizásála az egész putri haragját ránkterelheti. Ez azonban szigorúan csak gyakorlott konfliktusmegoldóknak ajánlott. A faluba történő megérkezéskor a sebesség megválasztása is számos izgalmas veszélyt rejt magában. Túl lassú haladáskor megjegyezhetik arcunkat, gépkocsinkat, melynek az ÁFÉSZ vegyesbolt vagy a bádoglapokból épített zöldségesbódé poros parkolójában lehetnek negatív következményei. Gyors haladás esetén pedig az egész közösség haragját magunk ellen irányíthatjuk - ez kezdőknek ízelítőként ajánlott izgalmas szabadprogram - melynek következtében parázs vitát követő látványos üldözéses verseny résztvevői lehetünk. Az üldözők járműveit ne becsüljük le! Lehet, hogy a visszapillantó tükörben csak ütött-kopott bálázógépet vonszoló orosz traktort, a nyugdíjazás előtt álló vadőr kék füstöt okádó 14 éves hervatag Simsonját, néhány küllőhiányban szenvedő Velence típusú kerékpárt és vendégoldalát elhagyott, tavalyi szénán élő gebe által húzott szekeret látunk, de ezek a bennszülöttek a helyismeret előnyét élvezik, mely által könnyen a falut körülvevő mocsárba, trágya- és szemétdombok valamelyikébe vagy egyenesen a kacsatrágyával mérgezett hajdan volt halastóba kergethetnek bennünket (itt még a haragos horgászok is komoly veszélyt jelenthetnek!). Erre ajánlatos felkészülni. Szerezzünk be oltásokat, vagy egyik ismerősünk 22 éves rozzant Skodájából vigyük magunkkal a 6 évnél nem régebben lejárt szavatosságú elsősegélyládát. Bátrabb utazók ki is szállhatnak autójukból a falu területén. Figyelem! A háziorvos nyaralása, betegsége esetén a legközelebbi elsősegély-nyújtó hely a 12 km-re fekvő, szintén nem mindig bizalomgerjesztő Abán található. (A szerk.)
Érdemes azonban felkeresni a helyi extreme csoport tagjait, akik némi alkohollal alátámasztott rábeszélés esetén időnként hajlandóak lélegzet elállító mocsári kerékpározást, póznaugrást vagy mértéktelen alkoholfogyasztást produkálni. A kálozi veszélyek és kihívások non plus ultra-ját a helyi futballcsapat bármely mérkőzésének megtekintése jelenti. Itt könnyedén véres események tanui és résztvevői lehetünk mind a pályszélen, mind a vendég csapat öltözőjéből ideiglenesen kialakított büfé környékén. Ehhez elég a bíró valamely, az ellenfél csapata javára hozott döntését hangos szóval bírálni, vagy a büfében árult sör hőfokára bárminemű kritikát elhangoztatni. Vegyük észre, hogy mérkőzés közben a pályán lévő időnként alkoholos befolyás alatt lévő, túlsúlyos játékosok is kaphatóak némi konfliktusrendezésre. Emlegessük
felmenőiket, kritizáljuk 15 éves, stoppolt sportszárukat, mezüket, vagy köpjük le őket napraforgóhéjjal. Amennyiben mindezt a hazai csapat valamely játékosával tesszük, úgy könnyedén az egész falura kiterjedő kataklizmát idézhetünk elő. Ezért ezt a viselkedést is csak edzett, rutinos túristáknak ajánljuk. Ha úgy érezzük, hogy van mit keresnünk ebben a faluközösségben, akkor az esti órákban mindenképpen keressük fel a helyi autószerelő műhelyéből kialakított Garage Café-t. Igyekezzük úgy időzíteni a megérkezésünket, hogy mi legyünk az elsők, mert később az asztaloknál ülő fenevadak minden újonan érkezőt hangos kritikával és visszautasíthatatlan kihívásokkal illetnek. Amennyiben sikerült az első korsó sörünket minden különösebb attrocitás nélkül megkapnunk és azzal valamely asztalig eljutnunk, már félig nyert ügyünk van. Fontos szabály, hogy ezután minden újonan belépő vendéget hívjunk meg egy italra. Ennek elmulasztása szintén a helyi újság bűnügyeket számbavevő különkiadásának címlapjára kívánkozó eseménysort indíthat el. Az első néhány korsó sör után már megpróbálhatunk valamely, az általunk fizetett söröket bőszen fogyasztó társaság épületes beszélgetésébe bekapcsolódni. A sikeres barátszerzést követően meglátják, nem is fognak többé Budapestre kívánkozni. Igaz vissza se tudnának illeszkedni...

 

Szerző: Egri Szabolcs

 Felhasználónév:
Jelszó:


A szavazás szünetel


 •  
 • Kapcsolatok tára
 •  
 • Lapszemle
 •  
 • Interjúk, riportok, szakcikkek
 •  
 • Önkormányzati ingatlanok


 •  
 • Jogszabálykereső
 •  
 • Gépjárműkereső


 •  
 • Térkép
 •  
 • Időjárás
 •  
 • Ki kicsoda?
 •  
 • Kulturális linkek
 •  
 • Pénzügyi szolgáltatások
 •  
 • Turisztikai információk
 •  
 • További hasznos linkek

  e-mail hirdetés szolgáltatók